Osmanlı’da Bilginin Dolaşımı: Bilgiyi İstinsahla Çoğaltmak
11 Aralık 2020

Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sami Arslan Osmanlı’da Bilginin Dolaşımı adlı kitabıyla yazma eser kültürü alanına önemli bir kaynak sunuyor.

Dr. Öğr. Üyesi Sami Arslan, Osmanlı’da Bilginin Dolaşımı: Bilgiyi İstinsahla Çoğaltmak kitabında yazma eserleri; müstensihler (el yazısıyla kopya eden) ve istinsah (el yazısı ile kopyalama) etkinliği üzerinden bir okumaya tabi tutuyor. İznik Medresesi-Süleymaniye Medreseleri arasındaki dönemde Osmanlı coğrafyasında istinsah edilmiş nüshaların istinsah kayıtlarını ele alan kitap, öncelikle nüshanın kitaptan farkı üzerinde duruyor ve nüshanın müellif, müstensih, okur üçgeninde vücut bulduğu tezini ileri sürüyor.

İstinsah kayıtlarının sadece künye bilgisini veren yerler olmadığı aksine müstensihlerin bu kayıtlarda kendi iletişim ağları dâhil birçok şeyi okurun dikkatine sunduğu tespitinde bulunan eser, bu çerçevede 15. yüzyıl Osmanlı İstanbul’unun popüler müderrisi maktul Molla Lutfi’nin eserleri üzerinden istinsah kayıtlarının tarih yazımına katkısına işaret ediyor. Bu bağlamda Molla Lutfi’nin müstensihlerinin Molla Lutfi’ye tutumuna göre istinsah kayıtlarını düzenledikleri ve temelde bu tutumlarının neticesinde istinsah kayıtlarında sansür ya da oto sansür uyguladıkları tespit ediliyor.

Osmanlı’da Bilginin Dolaşımı: Bilgiyi İstinsahla Çoğaltmak, Ketebe Yayınları tarafından ilgilisiyle buluşturuldu.