Nasuhzâde Ali Paşa ve Rum İsyanı
17 Ağustos 2021

17 Ağustos 2021

Osmanlı bahriyesinde modern dönemin ilk kaptanıderyası olan Nasuhzâde Ali Paşa’nın belgelere yansıyan hayat hikâyesi, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun’un kaleminden zamanının mekân, olay ve kişilerini de kapsayan bir dönem monografisi olarak okuyucuya sunuldu.

Osmanlı modernleşmesi hakkındaki çalışmalarıyla tanınan Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Nasuhzâde Ali Paşa’nın hayat hikâyesini, dönemin siyasi hesapları, paşalar arası rekabeti ve uluslararası siyasetini göz önünde bulundurarak kaleme aldı.

19. yüzyılda sanayileşmede ivme kazanan Avrupa devletleri denizlerde tahakküm kurarken Osmanlı bahriyesi bir yandan denizlerini savunmaya, diğer yandan milliyetçilik ateşiyle yanan imparatorluk tebaasını kontrol altına almaya çalışıyordu. 1821 yılında Rum İsyanı patlak verince Akdeniz ve Adalar Denizi büyük bir savaş meydanı hâline geldi. II. Mahmud’un kaptanıderyası Nasuhzâde Ali Paşa, bu isyanın denizlere yansıyan alevleri arasında hayatını kaybetti. Vakıfbank Kültür Yayınları’ndan çıkan Nasuhzâde Ali Paşa ve Rum İsyanı, Karadeniz’de gazi, Akdeniz’de şehit olan bu mahir denizcinin hayat hikâyesini ve Rum İsyanına karşı verdiği mücadeleyi Osmanlı arşiv belgeleri ile devrin ana kaynakları ve Avrupa gazeteleri üzerinden inceliyor.

Zekeriya Kurşun hakkında

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Tarih Bölümü öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Marmara Üniversitesi’nde otuz yıldan fazla öğretim üyeliği; çeşitli kademelerde yöneticilik ve kurul üyeliklerinde bulundu. Osmanlı dönemi Arap coğrafyası, Orta Doğu’nun yakın dönem siyasi tarihi, Türk-Arap ilişkileri ve Kuzey Afrika üzerine Arap ve Avrupa ülkelerinin arşivlerinde araştırmalar ve gözlemler yaptı. Yol Ayrımında Türk-Arap İlişkileri, Necid ve Ahsa’da Osmanlı Hakimiyeti: Vehhâbî Hareketi ve Suud Devleti’nin Ortaya Çıkışı, The Ottomans in Qatar, Basra Körfezi’nde Osmanlı-İngiliz Çekişmesi: Katar’da Osmanlılar 1871-1916 gibi kitaplara imza attı. Ayrıca İngilizce ve Arapça kitapları, çevirileri ve pek çok ortak çalışması bulunmaktadır. Birçok bilimsel projede yer aldı. Bilimsel ve popüler dergilerde, günlük gazetelerde makale ve yazıları yayımlandı. Genel Kurmay Başkanlığı Askeri Tarih Komisyonu üyeliği ve Türk Tarih Kurumu muhabir üyeliklerinde bulundu. Hâlihazırda kurucusu olduğu Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği’nin (ORDAF) başkanlığını yürütmektedir.