29 Nisan 2019
Ortadoğu üzerine çalışmalarıyla bilinen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zekeriya KURŞUN editörlüğünde hazırlanan “Ortadoğu’yu Kuran İdeolojiler” kitabında; Osmanlı Devleti’nin ardından bölge üzerinde ortaya çıkan ideolojiler ele alınıyor.
“Ortadoğu’yu Kuran İdeolojiler”, Osmanlı asırlarında tüm farklılıklarına rağmen bir arada yaşayabilen insanların bir süre sonra farklı uluslara ayrılmalarının ardında yatan sebeplere odaklanıyor. Prof. Dr. KURŞUN, milliyetçilikten ümmetçiliğe, Arap milliyetçiliğinden Baasçılığa, Kürt milliyetçiliğinden feminist kadın hareketlerine kadar birçok konuda yaptığı değerlendirmeler ile Ortadoğu’nun düşünsel yapısını anlamak isteyenlere temel bir kaynak sunuyor.
Ortadoğu’yu anlama üzerine öz bilgilerden oluşan “Ortadoğu’yu Kuran İdeolojiler”, Nisan 2019’da Vadi Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.
Kitaptan öne çıkan birkaç paragraf:
“Kürtler, farklı devletler içinde kalmalarından dolayı, Kürt milliyetçiliği yekpare bir yapıya sahip olamamıştır. Bir devlet oluşturma amacı doğrultusunda birleşmiş bir Kürt halkı fikrini yüceltmesine rağmen modern Kürt milliyetçiliği, Türkiye, Irak ve İran’da farklı bağlamlara tekabül eden, farklı mücadele ve ideolojik karaktere sahip üç ayrı milliyetçilik türü oluşturmuştur.”
…
“Arap sosyalizminin bütün unsurlarını kapsamasa bile bazı sosyalist azınlık elitleri, sözde rasyonel temelleriyle Avrupa uygarlığının tanrısal İslâmi düzenden üstün olduğu inancını yerleştirmeye çalıştılar. Bunun sonucunda Arap toplumları derin bir sarsıntıya uğradı.”
…
Nüfusunun büyük bölümünü Müslümanların oluşturduğu Ortadoğu ülkelerinde kadınlar Batılı feminist yaklaşımdan ziyade kendi bölgelerinde kadının her alanda görünür olmasını yaşadıkları coğrafyaya uyarlayarak bir model inşa etmeye çalışmaktadır. Bu nedenle Batı feminizmi ve Ortadoğu’daki feminizm arasında ideolojik ve nitelik farklılıkları vardır.”