İlber Hoca Türkiye'deki Tarihçiliği Değerlendirdi
22 Şubat 2013
Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen; Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın konuşmacı olarak katıldığı “Türkiye'de Tarihçiliğin Bugünü ve Geleceği Semineri” 20 Şubat 2013 Çarşamba günü 14.00-16.00 saatleri arasında Haliç Yerleşkesi A-102 numaralı salonda gerçekleştirildi.
 
Programa, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman, Rektör Yardımcımız Prof. Ümit Doğay Arınç, Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. M. Fatih Andı, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Hasan Akay, Tarih Bölümü Başkanımız Prof. Dr. Fahameddin Başar, çok sayıda öğretim üyemiz ve öğrencilerimiz katıldı.
 
Türkler tarih yaparlar ama tarih yazamazlar.” sözleriyle konuşmasına başlayan Prof. Dr. İlber Ortaylı, bunun sebebini şöyle açıkladı: “Kavmimizin seyyariyeti yüksek olduğu için yer kürede Türk’ün gitmediği ve etkilemediği bir uygarlık yok. Bu nedenle Türklerin bu uygarlıklar karşısında değerlendirilmesi muhtelif oluyor.  Türkiye’de tarih çok az okunur. Okunan kısımda yanlışlarla doludur. Bu yanlışların sebebiyse dedikodudur.”
 
“Tarihin merak edilmesinin ve araştırılmasının nedeni insanın, yeryüzünde öleceğini bilen tek mahlûk olmasının yanında, geçmiş ve gelecekle ilgili merakına bağlıdır.” diyen Ortaylı, tarih araştırmalarında incelemelerin kaynağına gidilerek yapılması gerektiğini ancak Türkiye’de böyle olmadığını belirtti.
 
Tarihçinin olaylara dışarıdan bakması gerektiğini vurgulayan Ortaylı, “Herkes olayların eğrisine doğrusuna bakmalı. Olayları, gerçekleştiği dönemin koşullarına göre yorumlamalı. Günlük politika, 70-80 sene evvelki olaylarla bütünleştirilemez.” dedi. Yapılan açıklamalar, kulaktan dolma bilgilerle, dedikodularla yapılmamalı uyarısında da bulunarak, güvenilir kaynağın önemine dikkat çekti. 
 
Konuşmasının sonunda Türk dilinin önemine de değinen Ortaylı, dildeki kelimelerin isteğe göre atılamayacağını, hepsinin bir anlamı karşıladığını belirtti. Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı öğreniminin büyük şehirlerde iyi olanaklara sahip üniversitelerde alınması gerektiğini vurguladı.