Geçmişten Günümüze Orta Doğu ve Türkiye Semineri Yapıldı.
25 Aralık 2012

 

Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun'un konuşmacı olarak katıldığı "Tarih Konuşmaları: Geçmişten Günümüze Orta Doğu ve Türkiye Semineri" 20 Aralık 2012 Perşembe günü saat: 14.00'de  Haliç Yerleşkesi A-102 No'lu Salonda gerçekleştirildi.

 

Konunun zor, uzun ve çetrefilli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Zekeriya Kurşun; “Orta Doğu denilen kavram coğrafi bir kavram değildir. Siyasi ve jeopolitik amaçlarla kullanılan bir kavramdır. Kavram 1900’lü yıllarda Amerikalı Coğrafyacı ve Strateji Uzmanı Mahan tarafından ilk defa kullanılmış ve zaman zaman unutulmuştur. Ancak kavram II. Dünya savaşından sonra tekrar gündeme gelmiştir.” açıklaması yaptı. 

 

Konuşmasına; “Osmanlı Devleti bu coğrafyada en az 400 yıl hüküm sürmüş, bir şemsiye görevi görmüştür. Burada yapı homojen gibi görünse de aslında heterojendir. Çeşitlilik, çok kültürlülük söz konusudur. Egemen bir gücün olmaması sorunlara sebep olmuştur. I. Dünya Savaşıyla bozulan yapı ve II. Dünya Savaşından sonra gerçekleştirilen “yapay” yapılanma sorunları çözülmez hale getirmiştir. Osmanlı Devleti çöktüğünde herkes kendi olarak kalsaydı, bugünkü Orta Doğudan daha iyi bir Orta Doğu olabilirdi.” şeklinde devam etti. 

 

Orta Doğunun küçültülerek daha iyi idare edilebileceğine dair planların bu bölgede daha sorun olmadan Amerika ve Batılı devletler tarafından yapıldığını söyledi.  Halkın Amerika ve Batılı devletlere karşı kin ve nefret duyguları beslerken olumlu bir Türk-Osmanlı imajının halen olduğunu belirtti. Semineri, “Ne olacak?” sorusuyla bitiren Kurşun, “Cevabı biliyor olsaydık burada olmazdık.” sözleriyle noktaladı.