Fatih Sultan Mehmet Müzesine referans olacak akademik çalışmalar başladı
11 Eylül 2020

Edirne Valiliği ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi arasında 15 Temmuz 2020’de imzalanan “Fatih Sultan Mehmet Müzesi İşbirliği Protokolü” gereği müze projesine referans olmak üzere farklı disiplinlerden bilim insanları ve sanatçıların katılımıyla Edirne Saatli Medrese’de arama konferansı gerçekleştirildi.

Edirne Valiliği ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi işbirliğiyle Edirne Saatli Medrese’nin “Fatih Sultan Mehmet Müzesi” olarak teşhir ve tanzim edilmesi projesi kapsamında 3-4 Eylül tarihlerinde gerçekleşen “Fatih ve Dönemi” arama konferansında; tarihçiler, edebiyatçılar, mimar ve mühendisler ile müzeciler Fatih ve dönemini yeniden anlamak, anlatmak gayesiyle fikir birliği arayışında bulundu.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın da katıldığı konferansta açılış konuşmasını yapan Fatih Sultan Mehmet ve Dönemi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Göleç, müzelerin insanlar için bir hafıza mekânı olduğunu söyleyerek, “Birbirini görmemiş insanlar ortak bir geçmişi hatırlıyorlar, millet oluyorlar. Fatih Sultan Mehmed Edirne’de doğmuş, burada yetişmiş. Buradan fetihlere çıkmış. Edirne’de bir Fatih müzesinin kurulması hem bir vefa borcu hem de parlak geçmişine saygı duruşudur.” dedi.

“Fatih’e gönül borcumuz var”

Fatih Sultan Mehmed’in şahsı, eserleri, misyonu ve çağında başardıkları çerçevesinde yapılan her çalışmanın onun adını yaşatmak için önemli olduğunu kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, “Biz Fatih Sultan Mehmed derken aslında bugünü kastediyoruz. Fatih Sultan Mehmed ve dönemi hakkında ne kadar araştırma, inceleme çabası içerisinde olursak geçmişten bugüne o çağın büyük birikimini taşımız oluruz. Dolayısıyla bu büyük şahsiyete bir gönül borcumuz var. Onun adına ne yapılırsa, biz orada olmak zorunda hissediyoruz. Fatih Sultan Mehmet Müzesi çalışması da bizi mutlu eden bir çalışma.” diye konuştu.

“Müze ile Fatih’e vefa borcumuzu ödüyoruz”

Fatih’in iyi bir komutan, karizmatik bir lider, tarih ve bilim meraklısı bir insan olduğuna dikkati çeken Edirne Valisi Ekrem Canalp, Fatih dönemini müze ile bugüne taşımanın gururunu yaşadıklarını ifade etti.  

Edirne’de önümüzdeki yıl 9 yeni müzenin açılacağını söyleyen Canalp, bu müzelerden biri olan Fatih Sultan Mehmet Müzesi’nin Fatih’e karşı bir vefa borcu olduğunu belirterek, “Türk tarihinin en önemli şahsiyetleri kim diye sorsak, akla ilk gelenlerden biri Fatih Sultan Mehmed Han olacaktır. Bu yüzden tarihimizin böylesine önemli bir şahsiyetine karşı vefa borcumuzu ödüyoruz.” dedi.

Farklı üniversitelerden öğretim üyelerinin ve müzecilerin katıldığı konferansta Fatih Sultan Mehmed ve dönemi tarihten edebiyata, hukuktan mühendisliğe, sinemadan müzeciliğe farklı disiplinlerin katkılarıyla ele alındı. Arama konferansının Fatih ve dönemine ilişkin yapılacak tarihsel çalışmalara ve Edirne Fatih Sultan Mehmet Müzesi’nin tefriş ve tanzimi sürecine ışık tutacağı düşünülüyor.

Fatih Sultan Mehmed’in babası Sultan II. Murad tarafından 1437-1447 yılları arasında yaptırılan ve Şehzade Mehmed’in de ders gördüğü kaynaklarda rivayet edilen Saatli Medrese’nin 29 Mayıs 2021 tarihinde Fatih Sultan Mehmet Müzesi olarak açılması planlanıyor.