Duayen Tarihçi Prof. Dr. Mübahat Kütükoğlu tarih söyleşilerinin konuğu oldu.
29 Nisan 2014

FSMVÜ Tarih Bölümü Tarih Söyleşileri kapsamında 22 Nisan 2014 Tarihinde Türk tarihçiliğinin duayen isimlerinden Prof. Dr. Mübahat Kütükoğlu’nu ağırladı. Prof. Kütükoğlu ile söyleşiyi İstanbul Üniversitesi’nde bir dönem kendisi ile aynı odayı paylaşmış ve hocamızın eşi merhum Prof. Dr. Bekir Kütükoğlu’nun talebesi de olmuş olan üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Abdülkadir Özcan gerçekleştirdi. 
 
Bugün Türk üniversitelerinin hemen tamamında yetiştirdiği öğrencileri tarih yazmaya ve okutmaya devam eden Prof. Kütükoğlu’nun her biri alanında ilk ya da şaheser olma vasfını haiz eserleri de tarih kütüphanelerinin başköşelerini ve tarihçilerin adeta el kitapları gibi çalışma masalarını doldurmaktadır. XX. Asra Erişen İstanbul Medreseleri, Osmanlı-İngiliz İktisadi Münasebetleri gibi başvuru kaynaklarının yanı sıra tarihçilerin alet çantası hüviyetindeki Osmanlı Belgelerinin Dili: Diplomatik ve Tarih Araştırmalarında Usul gibi eserleri ile literatüre katkılar sağlayan hoca, bu söyleşi ile dinleyici ve öğrencileri bilgi ve görgüsünden hissedar etti.

Öğrencilik günlerinden itibaren azim ve gayretle çalışmasının yetişmesinde ve muvaffakiyetinde başlıca sebep olduğunu anlatarak söze başladı. Prof. Dr. Cavit Baysun ve Prof. Dr. Ömer Lütfi Barkan gibi hocalarının üzerindeki tesirlerinden sitayişle bahsetti. 
 
Prof. Kütükoğlu çalışmalarındaki titizliği ve hem bir hoca hem de bir araştırmacı olarak arşivlere verdiği önem ile maruftur. Gerek iş gerek özel hayatında bulduğu her fırsatta, ders araları gibi küçük zaman dilimlerinde dahi Osmanlı Arşivi’ne gittiği, belgeler üzerinde çalışmakla kalmayıp arşivde çalışan diğer araştırmacıların da müşkillerini hallettiği bilinmektedir. 
 
Yazdığı eserler ve bunların yazılış hikayeleri ile ilgili sorulan soruya farklı eserlerinin farklı motivasyonların sonucu olarak vücut bulduğunu, örneğin İzmir, Tavas, Çeşme kazaları ile Menteşe sancağı üzerine yapıtlarının bir İzmirli olarak memleketine olan borcunun ifadesi olduğunu belirtmiştir. Osmanlı Belgelerinin Dili: Diplomatik ve Tarih Araştırmalarında Usul gibi eserler ise bu konularda verdiği dersler sırasında kendisinin ve öğrencilerinin yaşadığı en büyük zorluk olan Türkçe kaynak yetersizliğini gidermek amacıyla hazırlanmıştır. İstanbul medreseleri ile ilgili çalışmalarında tesadüfün bir rolü vardır; arşivlerde çalışırken tesadüf ettiği gün yüzü görmemiş bir defter onu bu alanda çalışmaya sevk etmiştir. 
 
Prof. Kütükoğlu söyleşisi tüm dinleyiciler için unutulmaz bir ders mahiyetinde tamamlanmıştır.