Arama Konferansı Fatih ve Dönemi
3 Eylül 2020

TAKDİM

Tarih geçmişin şimdideki bilgisidir. Bu yüzden bir kere yapılsa da farklı dönemlerde yeniden ve yeniden yazılır. Kuşaktan kuşağa hatırlama ve yazma pratikleri değişir. Kendi tarih yorumunu yapmak her nesil için bir varoluş koşuludur.

Fatih Sultan Mehmet, Türk, İslam ve dünya tarihinin müstesna şahsiyetlerinden biridir. Onun bir çağı açıp bir çağı kapatan kurucu dehası, imparatorlukların tarih sahnesinden çekildiği yirminci yüzyılda yeniden hatırlanmış, yakın geçmişte gerek dünyada gerekse ülkemizde Fatih Sultan Mehmet ve dönemi hakkında önemli tarihsel monografiler kaleme alınmıştır.

Bugün de Fatih Sultan Mehmet'in şahsiyeti ve tarihsel misyonu, yeni yöntemler, perspektifler ve araçlarla yeniden ele alınmayı ve yorumlanmayı beklemektedir.

Fatih Sultan Mehmet ve dönemi tarihten edebiyata, hukuktan mühendisliğe, sinemadan müzeciliğe farklı disiplinlerin katkılarıyla daha iyi anlaşılabilecek ve anlatılabilecektir.

Edirne Valiliği ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi işbirliğiyle Edirne Saatli Medrese'nin Fatih Sultan Mehmet Müzesi olarak teşhir ve tanzim edilmesi projesi de Fatih Sultan Mehmet ve dönemini yeniden yorumlama, anlama ve anlatma çabalarının bir ürünüdür.

15 Temmuz 2020 tarihinde Edirne Valiliği ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi arasında imzalanan protokol gereği müze projesine referans olmak üzere 3-4 Eylül 2020 tarihlerinde Edirne Saatli Medrese'de farklı disiplinlerden bilim adamları ve sanatçıların katılımıyla bir arama konferansı gerçekleştirilecektir. Tarihçiler, edebiyatçılar, mimar ve mühendisler ile müzeciler Fatih ve dönemini yeniden anlamak ve anlatmak gayesiyle iş ve fikir birliği arayışında olacaklardır.

Arama konferansının gerek bundan sonra Fatih ve dönemine ilişkin yapılacak tarihsel çalışmalara, gerekse de Edirne Fatih Sultan Mehmet Müzesi’nin tefriş ve tanzimi sürecine ışık tutacağını ümit eder, saygılarımızı sunarız.

Arama Konferansı Fatih ve Dönemi program akışı için tıklayınız.

Etkinlik Türü : Konferans
Konum : Edirne Saatli Medrese